Plavuizen beschermen tegen krassen: hoe doe je dat?

Plavuizen zijn gemaakt van keramisch materiaal, dat bestaat uit gebakken klei. Doordat de klei wordt geperst, gevormd en vervolgens gebakken op hoge temperaturen ontstaan er duurzame en harde tegels. Je ziet ze veel terug in keukens, badkamers en andere ruimtes waar duurzaamheid en zo min mogelijk onderhoud erg belangrijk zijn. Plavuizen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en afwerkingen, waardoor ze in iedere interieurstijl passen. Wij van Vloerglijders.nl begrijpen het belang van vloeronderhoud en helpen je graag om je plavuizen vloer te beschermen tegen krassen en slijtage.

Inhoudsopgave

Hoe reinig je plavuizen?

Het reinigen van plavuizen is erg gemakkelijk en vereist niet veel inspanning. We leggen je graag uit hoe je je plavuizen zo lang mogelijk schoon en mooi houdt!

Begin met het dagelijks reinigen van de vloer door te vegen of te stofzuigen om zo het stof en vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor zachte bezems of stofzuigerborstels zodat je geen krassen op je plavuizen veroorzaakt. Voor een grondige reiniging van je plavuizen, kun je hiervoor een pH-neutrale tegelreiniger gebruiken, verdun het reinigingsmiddel volgens de instructies op de verpakking met water en dweil de vloer met een goed uitgewrongen mop. Zorg ervoor dat de plavuisvloer niet te nat wordt om waterschade te voorkomen.

De voegen tussen de plavuizen vragen om speciale aandacht, omdat er vrij snel schimmel kan gaan vormen. Reinig en onderhoud ze regelmatig met een speciale voegenreiniger. Mocht het toch gebeuren dat je vlekken op de plavuizen hebt, gebruik dan een geschikte reiniger voor de specifieke vlek, zoals vet- of roestvlekken. Zorg ervoor dat de reiniger die je gebruikt geschikt is voor plavuizen.

Hoe repareer ik beschadigde of gebarsten plavuizen?

Beschadigde of gebarsten plavuizen kunnen de uitstraling van je vloer aantasten, maar je kunt ze zelf repareren:

  • Verwijder voorzichtig de beschadigde tegels door gebruik te maken van een beitel en hamer om ze los te maken.
  • Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je de nieuwe tegel plaatst, schoon en vlak is.
  • Breng tegellijm aan op de achterkant van de plavuis tegel en leg deze correct op de juiste plek.
  • Oefen druk uit op de tegel om ervoor te zorgen dat deze stevig op zijn plaats zit, en gebruik tegelkruisjes om ervoor te zorgen dat de voegruimtes gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Laat het tegellijm volledig uitharden volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Vul de voegruimtes tussen de tegels met voegmiddel en laat dit, net als de tegellijm, uitharden.
  • Verwijder eventueel overtollig voegmiddel met een vochtige spons.

Hoe kan ik vlekken op plavuizen voorkomen?

Het kan gebeuren dat je iets op je vloer morst, zoals soep of koffie. Je wil natuurlijk niet dat deze vlekken in je plavuizenvloer trekken. Ook het verschuiven van meubels kan onnodige vlekken veroorzaken. Om dat te voorkomen, hebben we een aantal tips voor je. Veeg bijvoorbeeld gemorste vloeistoffen altijd direct op om te voorkomen dat er vlekken in je vloer ontstaan. Wees daarnaast voorzichtig met het verplaatsen van zware meubelen. Gebruik bijvoorbeeld viltjes onder de meubelpoten zodat je geen krassen op je vloer krijgt. Een laatste tip is om altijd milde onderhoudsmiddelen te gebruiken. Agressieve chemicaliën kunnen namelijk de plavuizen ernstig beschadigen  en dat is zonde van je vloer!

Waar vind ik de juiste vloerbeschermers voor plavuizen?

Voor vloerbeschermers om je plavuisvloer te beschermen tegen krassen ben je bij Vloerglijders.nl aan het juiste adres. In ons assortiment vind je de perfecte vloerbeschermers voor iedere vloersoort. Doe onze keuzehulp en ontdek welke vloerglijders het best zijn voor jouw vloer. Bekijk ook onze vloerbeschermingsinformatie pagina, waar je meer kunt lezen over de verschillende vloersoorten en bijpassende vloerbeschermers!

De service van Vloerglijders.nl

Bij Vloerglijders.nl vinden wij persoonlijke service erg van belang. Ons team staat altijd voor je klaar om je te begeleiden bij het vinden van het perfecte product dat aansluit bij jouw behoeften. Als je meer wilt weten over een specifiek product of op maat gemaakt advies nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op. En vergeet niet, bestel je vloerglijders voor 16:00 uur en geniet binnen 1 à 2 werkdagen van je aankoop!