author-image

Meten van een stiftbevestiging

Als je meubelwielen wilt vervangen door nieuwe / andere wielen, of je wilt een wiel vervangen door een meubelpootje, is het belangrijk eerst te kijken waarmee het oude wiel is bevestigd. Als het wiel bevestigd is met een ronde stift leggen wij je hier uit hoe je de juiste stiftmaat moet bepalen. De juiste maat is essentieel voor een goede bevestiging, voor de stabiliteit van de stoel en voor de duurzaamheid van het wiel.

Het bepalen van de uitwendige maat van een stift kan op verschillende manieren. 

Met een analoge schuifmaat

Animatie

Je plaatst de onderste, grote bekken van de schuifmaat netjes rond de stift. Het aflezen gebeurt bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal (En dus niet aan het begin van de bek).

Met een digitale schuifmaat

Wanneer je een digitale schuifmaat hebt is het aflezen natuurlijk veel eenvoudiger. Zorg er wel voor dat de schuifmaat goed is ingesteld.

Het instellen van een nulpunt zorgt ervoor dat de metingen die je doet accuraat zijn. Sluit de kaken van de schuifmaat. Druk op de nulknop om de huidige meting op nul in te stellen. Een digitale schuifmaat kan op elk punt op nul worden ingesteld, niet enkel als de kaken gesloten zijn.

Met een recht strookje papier

Wikkel het papier éénmaal strak rond de stift en zet een streepje waar het papier elkaar overlapt. Rol het papiertje uit en meet de afstand vanaf het begin van het papier tot het streepje. Je hebt nu de omtrek gevonden.

Deel nu het gevonden getal door Pi (3,14) en je vindt de diameter.

Voorbeeld: gemeten omtrek = 34,5 mm.
De diameter is 34,5 : 3,14 = 11 mm

Gebruik de meethulp

Volg vervolgens de tips voor het opmeten van de uitwendige maat.

Bij twijfel is het verstandig een foto van de meting te maken en deze naar ons te mailen ([email protected]) of via WhatsApp (0228-222132) te sturen.