Meten van een schroefdraad

In Nederland wordt uitsluitend gebruik gemaakt van metrische schroefdraad. Wij noemen een maat dan bijvoorbeeld M6, M8 of M10. Dit betekent dat de diameter van de bout grofweg overeenkomt met 6, 8 of 10 mm. Dit zijn verreweg de meest voorkomende metrische maten.

De exacte uitwendige maat van een schroefdraad zie je hieronder:

M6 = 5,6 mm 
M8 = 7,6 mm 
M10 = 9,6 mm

Hoe je deze maat moet meten leggen wij je hieronder uit.
Er zijn verschillende manieren om de stiftmaat op te meten, nl:

Met een Analoge schuifmaat
Met een Digitale schuifmaat
Met een recht strookje papier
Gebruik de meethulp

Het bepalen van de diameter van een schroefdraad gaat het beste met een schuifmaat. Je kunt dan tot op de 0,1 mm nauwkeurig meten.

  • Met een Analoge schuifmaat:

Animatie:

Je plaatst de onderste, grote bekken van de schuifmaat netjes rond de schroefdraad. Gebruik hiervoor het dikke deel van de bek zodat je goed de buitenzijde van de schroefdraad meet en niet tussen de spoed van de schroefdraad. Het aflezen gebeurt bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal (En dus niet aan het begin van de bek).

  • Met een Digitale schuifmaat:

Wanneer je een digitale schuifmaat hebt is het aflezen natuurlijk veel eenvoudiger. Zorg er wel voor dat de schuifmaat goed is ingesteld.

Het instellen van een nulpunt zorgt ervoor dat de metingen die je doet accuraat zijn. Sluit de kaken van de schuifmaat. Druk op de nulknop om de huidige meting op nul in te stellen. Een digitale schuifmaat kan op elk punt op nul worden ingesteld, niet enkel als de kaken gesloten zijn.

  • Met een recht strookje papier:

Wikkel het papier eenmaal strak rond de schroefdraad en zet een streepje waar het papier elkaar overlapt. Rol het papiertje uit en meet de afstand vanaf het begin van het papier tot het streepje. Je hebt nu de omtrek gevonden.

Deel nu het gevonden getal door Pi (3,14) en je vindt de diameter.

Voorbeeld: gemeten omtrek = 25 mm.
De diameter is 25 : 3,14 = 8 mm

Volg vervolgens de tips die hier worden gegeven voor het opmeten van de inwendige maat.

Voor alle 4 methodes geldt dat juist meten en aflezen je kosten en ergernissen bespaart. Je beschikt eerder over het juiste, passende product.

Het meten met een papiertje of met de meethulp is een goede manier, maar natuurlijk minder exact dan met een schuifmaat.

Bij twijfel is het verstandig een foto van de meting te maken en deze naar ons te mailen ([email protected]) of via WhatsApp (0228-222132) te sturen.