Meten van de uitwendige diameter

"Meten is weten!" Het opmeten van de uitwendige maat van een stoelpoot is soms lastig. Toch is dat heel belangrijk dat goed te doen. Een foute meting betekent dat het verkeerde product wordt besteld, die vervolgens dan weer moeten worden terug gestuurd. Dat brengt vooral irritatie en onnodig kosten met zich mee. Lees daarom onderstaande tips goed door en kies de voor jou beste methode:

Het bepalen van de uitwendige maat van een stoelpoot kan op verschillende manieren. 

Met een Analoge schuifmaat
Met een Digitale schuifmaat
Met een meetlint
Met een strookje papier
Met de meethulp

De beste en meest eenvoudige manier is met een schuifmaat.

  • Met een Analoge schuifmaat:

Animatie:

Je plaatst de onderste, grote bekken van de schuifmaat netjes rond de poot. Het aflezen gebeurt bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal (En dus niet aan het begin van de bek).

  • Met een Digitale schuifmaat:

Wanneer je een digitale schuifmaat hebt is het aflezen natuurlijk veel eenvoudiger. Zorg er wel voor dat de schuifmaat goed is ingesteld.

Het instellen van een nulpunt zorgt ervoor dat de metingen die je doet accuraat zijn. Sluit de kaken van de schuifmaat. Druk op de nulknop om de huidige meting op nul in te stellen. Een digitale schuifmaat kan op elk punt op nul worden ingesteld, niet enkel als de kaken gesloten zijn.

  • Met een meetlint:

Daarnaast is het ook mogelijk de uitwendige diameter te meten met een meetlint. Je plaatst het meetlint dan langs het breedste deel (het hart) van de onderzijde van de poot. (foto) Vervolgens lees je de maat af aan de buitenkant van de buis. 

Meet de omtrek met een strookje papier:

Ben je in het bezit van een flexibel meetlint meet dan de omtrek van de buis. Dit kan ook eenvoudig met een recht reepje papier. Wikkel het papier eenmaal strak rond de poot en zet een streepje waar het papier elkaar overlapt. Rol het papiertje uit en meet de afstand vanaf het begin van het papier tot het streepje. Je hebt nu de omtrek gevonden.

Deel nu het gevonden getal door Pi (3,14) en je vindt de diameter.

Voorbeeld: gemeten omtrek = 80 mm.
De diameter is 80 : 3,14 = 25,5 mm

Volg vervolgens de tips voor het opmeten van de uitwendige maat.

Voor alle 5 methodes geldt dat juist meten en aflezen je kosten en ergernissen bespaart. Je beschikt eerder over het juiste, passende product.

Bij twijfel is het verstandig een foto van de meting te maken en deze naar ons te mailen ([email protected]) of via WhatsApp (0228-222132) te sturen.