Meten van de uitwendige diameter

De uitwendige diameter wordt gebruikt bij alle glijders en doppen die óm een ronde poot gaan, zoals houten poten of massieve metalen poten. Deze afmeting wordt ook gebruikt bij ronde buisframes en bij het bepalen van een stiftmaat. Bij stoelen en meubels met vier poten meet je de uitwendige diameter aan de onderkant van de poot, zodat de glijder om de poot heen kan worden bevestigd zonder te verschuiven of af te glijden. Bij buisframes meet je op de plek waar je de glijders op het frame wilt monteren.

Via de links hieronder kun je eenvoudig navigeren naar de verschillende manieren om de uitwendige diameter te bepalen. Kom je er niet uit? Stuur ons een foto van je meting!

Inhoudsopgave

Uitwendige diameter meten met een schuifmaat

Het bepalen van de uitwendige diameter doe je het meest nauwkeurig met een schuifmaat. Schuifmaten zijn verkrijgbaar in analoge of digitale uitvoering.

Analoge schuifmaat

Je plaatst de onderste, grote bekken van de schuifmaat netjes rond de poot. Het aflezen gebeurt bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal (En dus niet aan het begin van de bek).

[Lightbox-1][Lightbox-1]

De meting op deze schuifmaat geeft 27,0 millimeter aan (afgelezen bij de "0" op de nonius), dus géén 21,5 millimeter. (afgelezen bij het begin van de bek)

Digitale schuifmaat

Zorg ervoor dat je digitale schuifmaat ingesteld is op nul voordat je begint. Sluit de kaken en druk op de nulknop om de schuifmaat te resetten. Plaats de kaken van de schuifmaat rond het object en zorg ervoor dat ze het oppervlak gelijkmatig raken zonder te veel druk uit te oefenen. De schuifmaat moet parallel aan het meetoppervlak gehouden worden. Kijk op het digitale display om je meting af te lezen.

[Lightbox-1]

Wanneer de batterij van een digitale schuifmaat leeg is, is deze moeilijk af te lezen. Zorg altijd dat de schuifmaat werkend is, vervang een lege batterij voor een volle batterij.

Uitwendige diameter meten met een strook papier of meetlint

Ben je in het bezit van een flexibel meetlint meet dan de omtrek van de buis. Dit kan ook eenvoudig met een recht reepje papier. Wikkel het papier eenmaal strak rond de poot en zet een streepje waar het papier elkaar overlapt. Rol het papiertje uit en meet de afstand vanaf het begin van het papier tot het streepje. Je hebt nu de omtrek gevonden.

[Lightbox-1]

Je kunt de diameter nu uitrekenen met onze handige rekentool: omtrek naar diameter. Vul onderaan de pagina de gemeten omtrek in en de uitwendige diameter wordt voor je uitgerekend!

Uitwendige diameter meten met onze meethulp

Heb je geen schuifmaat in huis? Download onze meethulp om de uitwendige diameter van je stoelpoten op te meten. Print en knip de liniaal uit. Zorg dat je deze op ware grootte (1:1) op A4-formaat afdrukt zonder schaalverandering. Controleer het altijd door een 5 cent muntje te leggen op de daarvoor bestemde afdruk.

[Lightbox-1][Lightbox-1][Lightbox-1][Lightbox-1][Lightbox-1]

Knip de liniaal uit en wikkel deze rond de buis, lees de maat af waar het beginpunt overlapt wordt. De liniaal geeft de uitwendige diameter aan. (niet de omtrek!)

De uitwendige diameter berekenen

De uitwendige diameter bepalen aan de hand van de omtrek? Dat kan eenvoudig met onderstaande rekentool. Vul de omtrek in en de uitwendige diameter wordt voor je uitgerekend!

De uitwendige diameter berekenen
Wil je de uitwendige diameter van jouw frame berekenen? Je kunt de diameter berekenen met onderstaande tool. Vul de omtrek in en de uitwendige diameter wordt voor je uitgerekend!

Let op: noteer de omtrek in millimeters, de uitkomst betreft de uitwendige diameter.

Ben je niet zeker van je meting? Je kunt ons altijd een foto toezenden, dan kijken we met je mee en kunnen we je goed adviseren. Heb je een aanvulling op onze uitleg? Die ontvangen we natuurlijk ook graag!