Meten van de lengte x breedte

De lengte x breedte van een frame wordt gebruikt bij doppen die in of om vierkante, rechthoekige of ovale poten gaan. Denk hierbij aan metalen buizen, houten poten of open frames.

Voor alle vierkante, rechthoekige en ovale doppen die ín de poot gaan wordt uitgegaan van de inwendige lengte x breedte. Voor alle doppen die óm de poot gaan, gaan we uit van de uitwendige lengte x breedte. De lengte x breedte wordt ook gebruikt voor glijders onder vierkante buisframes, daar kun je deze uitleg ook voor gebruiken.

Inhoudsopgave

Lengte x breedte meten met een schuifmaat

Het bepalen van de lengte x breedte doe je het meest nauwkeurig met een schuifmaat. Schuifmaten zijn verkrijgbaar in analoge of digitale uitvoering.

Inwendige lengte x breedte

Plaats de bovenste bekken recht in de opening van de poot. Het correcte meetpunt lees je af bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal. (dus niet aan het begin van de bek)

[Lightbox-1][Lightbox-1][Lightbox-1]

Zorg dat je de bekken van de schuifmaat stevig tegen de binnenkant aandrukt en lees de maat vervolgens af. Doe hetzelfde voor de andere zijde en noteer de afmetingen.

Uitwendige lengte x breedte

Plaats de onderste, grote bekken van de schuifmaat netjes om het uiteinde van de poot. Het aflezen gebeurt bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal (En dus niet aan het begin van de bek).

[Lightbox-3][Lightbox-1][Lightbox-1]

De meting op deze schuifmaat geeft een lengte x breedte van 14,0 mm x 20 mm aan. Noteer de afmetingen zodat je ze op een later moment kunt raadplegen.

Lengte x breedte meten met een meetlint of rolmaat

Met een meetlint of rolmaat kun je de lengte x breedte ook goed bepalen. Dit kan ook eenvoudig met een recht reepje papier. Wikkel het papier eenmaal strak rond de poot en zet een streepje waar het papier elkaar overlapt. Rol het papiertje uit en meet de afstand vanaf het begin van het papier tot het streepje. Je hebt nu de omtrek gevonden.

Lengte x breedte meten met onze meethulp

Geen schuifmaat in huis? Geen probleem! Download onze meethulp om eenvoudig de inwendige diameter van je ronde meubelpoten op te meten. Print en knip de liniaal uit. Zorg dat je deze op ware grootte (1:1) op A4-formaat afdrukt zonder schaalverandering. Controleer de nauwkeurigheid van de print door te bevestigen dat een 5 cent muntje exact past op de daarvoor bestemde afdruk.

[Lightbox-1][Lightbox-1][Lightbox-1][Lightbox-1]

Schuif de liniaal in de buis tot hij klem komt te zitten, zorg ervoor dat je niet te veel druk zet. Lees de maat af en rond een tussenliggende maat naar boven af. (25,5 mm wordt 26 mm)

Ben je niet zeker van je meting? Je kunt ons altijd een foto toezenden, dan kijken we met je mee en kunnen we je goed adviseren. Heb je een aanvulling op onze uitleg? Die ontvangen we natuurlijk ook graag!