Meten van de inwendige diameter

De inwendige diameter wordt gebruikt bij alle glijders en doppen die ín een holle ronde poot gaan, zoals metalen buizen of open frames. Door de juiste binnendiameter van de poot te bepalen zorg je ervoor dat de stoelpootdop precies in de opening past zonder uit te steken.

Voor alle doppen die in de poot gaan, wordt uitgegaan van de inwendige diameter van de stalen buis. Wil je juist de uitwendige diameter meten, lees dan onze andere uitleg.

Inhoudsopgave

Inwendige diameter meten met een schuifmaat

Het bepalen van de inwendige diameter doe je het meest nauwkeurig met een schuifmaat. Schuifmaten zijn verkrijgbaar in analoge of digitale uitvoering.

Analoge schuifmaat

Plaats de bovenste bekken recht in het breedste deel van de opening van de poot. Het correcte meetpunt lees je af bij de "0" op de onderste, schuivende liniaal (en dus niet aan het begin van de bek).

[Lightbox-1][Lightbox-1]

De meting op deze schuifmaat geeft 27,0 millimeter aan (afgelezen bij de "0" op de nonius), dus géén 21,5 millimeter. (afgelezen bij het begin van de bek)

Digitale schuifmaat

Zorg ervoor dat je schuifmaat correct is ingesteld door de kaken van de schuifmaat te sluiten en op de nulknop te drukken om de meting op "0" in te stellen. Plaats de kaken van de schuifmaat voorzichtig in het te meten object. Controleer het digitale display om de meting af te lezen.

[Lightbox-1]

Wanneer een digitale schuifmaat leeg is, is deze moeilijk af te lezen. Zorg altijd dat de schuifmaat werkend is, vervang een lege batterij voor een volle batterij.

Inwendige diameter meten met onze meethulp

Geen schuifmaat in huis? Geen probleem! Download onze meethulp om eenvoudig de inwendige diameter van je ronde meubelpoten op te meten. Print en knip de liniaal uit. Zorg dat je deze op ware grootte (1:1) op A4-formaat afdrukt zonder schaalverandering. Controleer de nauwkeurigheid van de print door te bevestigen dat een 5 cent muntje exact past op de daarvoor bestemde afdruk.

[Lightbox-1][Lightbox-1]

Schuif de liniaal in de buis tot hij klem komt te zitten, zorg ervoor dat je niet te veel druk zet. Lees de maat af en rond een tussenliggende maat naar boven af. (25,5 mm wordt 26 mm)

Voorbeeldmetingen inwendige diameter

Om te kijken of bovenstaande helemaal duidelijk is, zijn hieronder enkele voorbeeldmetingen toegevoegd. Je kunt op deze manier goed kijken of je het meten met een analoge schuifmaat onder de knie hebt.

[Lightbox-3][Lightbox-3][Lightbox-3]

Ben je niet zeker van je meting? Je kunt ons altijd een foto toezenden, dan kijken we met je mee en kunnen we je goed adviseren. Mis je iets in onze uitleg? We ontvangen graag aanvullingen en tips, dus laat het vooral weten.