Waarom je geen wielen kunt plaatsen onder schuine stoelpoten

Zwenkwielen worden tegenwoordig veelvuldig onder eetkamerstoelen toegepast. Het zorgt ervoor dat de stoelen makkelijk kunnen worden verplaatst en ze zullen geen krassen meer veroorzaken. Een andere reden voor het plaatsen van wielen is het verhogen van de zithoogte. Zwenkwielen zijn ongeschikt voor schuine stoelpoten. Hieronder leggen we uit waarom je geen zwenkwielen kunt plaatsen onder schuine stoelpoten en welke alternatieven mogelijk zijn.

Inhoudsopgave

Waarom zijn zwenkwielen ongeschikt?

Er zijn meerdere redenen waarom je geen zwenkwielen kunt plaatsen onder stoelen met schuine poten. De voornaamste reden is de onjuist hoek en ongelijke drukverdeling. De wielen verliezen daardoor de zwenkende functie en zijn onbruikbaar, maar ook onveilig. Hieronder een beknopte uitleg:

1. Onjuiste hoek

Voor alle zwenkwielen geldt dat ze uitsluitend loodrecht op het middelpunt gemonteerd dienen te worden. (statisch/axiaal ). Axiaal betekent: de as volgend; langs of in de richting van de lengteas. Wielen functioneren niet goed als ze onder een verkeerde hoek worden gemonteerd, wat het geval is bij schuine stoelpoten. Denk hierbij aan een winkelwagen welke je op twee wielen zet. Deze is vervolgens onbestuurbaar en kan alleen nog naar voor- en achter worden bewogen.

2. Ongelijke drukverdeling

Schuine poten plaatsen een diagonale belasting op de wielen. Er komt zoveel schuine druk op de wielen te staan, dat dit uiteindelijk zal leiden tot slijtage en zelfs breuk van de wielen. Bij onze inline wielen kun je dit merken aan een loslopende kogellager. Men vindt na verloop van tijd overal metalen balletjes, afkomstig uit de, inmiddels te ruime, koggellager. Dit gebeurt al bij de kleinst mogelijke afwijking van de 90 graden hoek.

3. Stabiliteit

Een andere reden waarom zwenkwielen onder schuine stoelpoten niet werken, is de stabiliteit. Stoelen met schuine poten zijn ontworpen om het gewicht gelijkmatig te verdelen. Wanneer je zwenkwielen onder de stoel plaatst, verandert het zwaartepunt van de stoel, wat kan leiden tot een verhoogd risico op kantelen. Dit maakt de stoel niet alleen oncomfortabel, maar ook onveilig.

Stoelen waarbij het wél kan

Er bestaan stoelen met schuinstaande poten waarbij het wél mogelijk is om zwenkwielen te gebruiken. Dit wordt bijvoorbeeld veelvuldig toegepast onder de "Arc" stoelen van het merk Bert Plantagie. Daarbij wordt een M8 schroefdraad/draadbus in de poot gelast in een hoek van 90 graden met de vloer. Op die manier worden de wielen altijd axiaal belast en zullen de stoelen naar behoren rollen. Zij bieden deze service ook aan voor stoelen van het merk waaronder nu nog geen wielen aanwezig zijn.

[lightbox-1][Lightbox-1]

De fabrikant heeft bij deze stoelen een metalen draadbus in de poot bevestigd die haaks op de ondergrond staat.

De stoelpoten worden vaak ingekort om de zithoogte gelijk te houden, deze is vaak ontworpen om te zorgen voor een prettige zithoogte. Dit is ook iets om rekening mee te houden, een forse toename in zithoogte zal niet altijd gewenst zijn.

Alternatief voor zwenkwielen

Heb je schuinstaande stoelpoten en wil je een kwalitatieve oplossing die niet alleen krassen voorkomt maar ook zorgt voor meer schuifgemak en geluidsreductie? Kijk dan eens bij onze kantelbare stoelpootdoppen. Deze doppen hebben een onderkant met kogelgewricht die ervoor zorgt dat het glijvlak altijd vlak op de vloer staat. (een voorwaarde om goed te kunnen glijden)

Goed om te weten is dat onze kantelbare stoelpootdoppen vanwege de onderkant met kogelgewricht altijd zorgen voor een (kleine) toename in zithoogte. Zeker wanneer je op zoek bent naar een manier om jouw stoel met schuinstaande poten te verhogen kan dit een voordeel zijn.