How-to: meubelwielen monteren

  Meubelwielen zijn op verschillende manieren te bevestigen onder een stoel. In zijn algemeenheid geldt dat de bevestiging van een wiel altijd loodrecht op de ondergrond moet staan. Dat betekent dat als de stoelpoot schuin staat een wiel niet kan worden bevestigd omdat de bevestiging in de poot dan ook schuin staat. Het gevolg zal zijn dat de wielen tegengesteld gaan staan en niet meer zullen wenden en keren. Dit kan beschadiging van de vloer tot gevolg hebben. Wanneer je hebt gekozen voor kogel-gelagerde wielen (Inline wielen) kunnen de lagers defect raken en zijn de wielen onbruikbaar.

  Er zijn 6 verschillende manieren van bevestiging:

  • Bevestiging met stift
  • Bevestiging met schroefdraad
  • Bevestiging met plaat
  • Bevestiging met houtplug
  • Bevestiging met ronde dop
  • Bevestiging met vierkante dop

  De stoelpoot bepaalt welke bevestiging toegepast kan worden.

  • Bevestiging met stift:

  Je kiest voor (alleen) de uitvoering met stift wanneer je bestaande wielen wilt vervangen. Controleer vooraf welke stiftmaat benodigd is. (8 mm, 10 mm en 11 mm leverbaar). Hoe je de diameter van de oude stift kunt bepalen kun je vinden op de pagina "Meten" onder de tab: "Stiftmaat bepalen" Er is dus al een bevestiging aanwezig waar je de stift in kunt klikken (Ronde dop, vierkante dop, etc.). Controleer vooraf of de bevestiging nog in goede staat is. Als je wielen moet vervangen is de bevestiging vaak van dezelfde leeftijd, of al ouder, en kan aan slijtage onderhevig zijn. In zo’n geval is het beter ook de bevestiging te vervangen. (een voorbeeld van een wiel met stift bevestigd, zie je hier)

  Werkwijze:

  1. Demonteer het oude wiel door hem met de hand (door de weerstand van de borgring heen) uit de bevestiging te trekken.
  2. Check de kwaliteit van de bevestiging.
  3. Vervang de bevestiging indien nodig.
  4. Klik het wiel in de bevestiging.
  • Bevestiging met schroefdraad

  Je kiest voor de schroefbevestiging wanneer de stoelpoten zijn voorzien van een schroefdraad M8 of M10. (Kleinere maten zijn niet leverbaar). Een voorbeeld van een wiel met schroefdraad bevestigd, zie je hier.

  Werkwijze:

  1. Controleer vooraf of de stand van de bevestiging nog juist is en het mogelijk maakt het wiel zodanig te bevestigen dat de schroefdraad geheel loodrecht staat. Als je de wielen moet vervangen is de bevestiging vaak van dezelfde leeftijd, of al ouder, en kan door zware belasting verbogen zijn geraakt.
  2. Bevestig nu het wiel in de aanwezige schroefdraad met een steeksleutel 12X13 en draai hem met gelijke kracht vast.

  Voor de meubelwielen Inline is een speciale dunne steeksleutel benodigd.

  • Bevestiging met plaat

  Onder stoelen met een houten frame kunnen wielen worden bevestigd met een plaatbevestiging. De stift is bevestigd aan de plaatbevestiging. Ook als bijvoorbeeld de oorspronkelijk bevestiging met houtplug niet meer mogelijk is, is dit een goede optie. Een voorbeeld van een wiel met plaatbevestiging zie je hier.

  Werkwijze:

  1. Bepaal de juiste plaats van de plaat bevestiging. Plaats deze zo breed mogelijk voor goede stabiliteit van de stoel.
  2. Markeer met bijv. een priem de schroefgaten.
  3. Monteer de plaatbevestiging d.m.v. spaanplaatschroeven in het houten frame. (Indien het materiaal van de stoel heel hard is zou u dun kunnen voorboren).
  4. Klik het wiel op de plaatbevestiging.
  5. Soms is het wat lastig de stift in het wiel te duwen. Gebruik dan een (Rubberen) montagehamer om de stift met een flinke tik alsnog te plaatsen.
  • Bevestiging met houtplug

  Onder stoelen met een houten frame kunnen wielen worden bevestigd met een houtplug verbinding. De ronde houtplug zorgt voor een stabiele bevestiging van het wiel onder de stoel. De stift van het wiel is voorzien van een kleine borgring die in een uitsparing valt aan de binnenzijde van de houtplug en zorgt ervoor dat het wiel niet uit de stoel kan vallen als de stoel wordt opgetild. Een voorbeeld van een wiel met houtplug bevestigd, zie je hier.

  Werkwijze:

  1. Boor eerst een gat van 13 mm geheel loodrecht in het houten frame.
  2. Tik met een montagehamer de houtplug in het houten frame.
  3. Borg de houtplug aan de stoel door de plug met drie schroefjes of spijkertjes vast te zetten.
  4. Je kunt nu de stift van het wiel in de houtplug klikken en het wiel monteren.
  • Bevestiging met ronde dop

  Indien jouw stoel holle stalen poten heeft, is het noodzakelijk eerst een ronde kunststof dop in de poot wordt gemonteerd. Deze oplossing is mogelijk vanaf een inwendige diameter van de stoelpoot van 15 mm. De ronde dop zorgt voor een stabiele bevestiging van het wiel in de poot. De stift van het wiel voorzien is van een kleine borgring die in een uitsparing valt van de ronde dop en zorgt ervoor dat het wiel niet uit de poot kan vallen als de stoel wordt opgetild. Een voorbeeld van een wiel met ronde dop bevestigd, zie je hier.

  Werkwijze:

  1. Zorg ervoor dat, voordat je de ronde dop monteert, de stoelpoot intern is ontdaan van eventuele bramen.
  2. Plaats de ronde dop in de poot en tik hem met een (montage) hamer in de poot.
  3. Je kunt nu de stift van het wiel in de ronde dop klikken en het wiel monteren.
  • Bevestiging met vierkante dop

  Indien jouw stoel vierkante stalen poten heeft, is het noodzakelijk eerst een vierkante kunststof dop in de poot wordt gemonteerd. Deze oplossing is slechts mogelijk vanaf voor twee maten, nl: 17x17 mm en 22,5x22,5 mm inwendig. De vierkante dop zorgt voor een stabiele bevestiging van het wiel in de poot. De stift van het wiel voorzien is van een kleine borgring die in een uitsparing valt van de vierkante dop en zorgt ervoor dat het wiel niet uit de poot kan vallen als de stoel wordt opgetild. Een voorbeeld van een wiel met vierkante dop bevestigd, zie je hier.

  Werkwijze:

  1. Zorg ervoor dat, voordat je de vierkante dop monteert, de stoelpoot intern is ontdaan van eventuele bramen.
  2. Plaats de vierkante dop in de poot en tik hem met een (montage) hamer in de poot.
  3. Je kunt nu de stift van het wiel in de ronde dop klikken en het wiel monteren.

  Bij twijfel over de juiste soort bevestiging of de montage ervan, is het verstandig contact met ons op te nemen via ([email protected]) of via de telefoon of WhatsApp (0228-222132)