How-to: ombuis stoelpootdoppen monteren

  Ombuis stoelpootdoppen monteer je normaal gesproken rond een stoelpoot die volledig loodrecht op de ondergrond staat. Alleen dan ligt het grondvlak van de dop plat op de vloer en is het enigszins een glijvlak. Als de stoelpoot schuin staat, rust de dop altijd op een randje van de dop en zal hij op een harde ondergrond snel slijten. Voor tuinmeubilair worden deze doppen toch heel vaak gebruikt, omdat daar minder eisen worden gesteld en omdat de dop weersbestendig is en relatief goedkoop.

  Er zijn verschillende ombuis doppen leverbaar die ik je hieronder zal toelichten:

  Stoelpootdoppen ombuis rubber (zwart-rond): 
  Stoelpootdoppen transparant en ombuis transparant vilt:
  Stoelpootdoppen ombuis met vervangbaar vilt:
  Stoelpootdoppen ombuis vierkant, rechthoekig en ovaal:

  Stoelpootdoppen ombuis rubber (zwart-rond): 
  Deze doppen zijn gemaakt van PVC en worden onder invloed van warmte enigszins soepel. Wanneer je buismaat nét iets te groot is, kun je een dop in warm water van ca. 40 graden dompelen, zodat het materiaal soepel wordt en het mogelijk zal maken de dop alsnog om de poot te schuiven. Doe dit verwarmen alleen in water en niet met bijvoorbeeld een föhn. Ook het vooraf insmeren met wat vaseline maakt de montage gemakkelijker.

  Stoelpootdoppen transparant en ombuis transparant vilt:
  Deze doppen zijn gemaakt van een soepele PVC schacht die het eenvoudig mogelijk maakt de doppen om de poot te schuiven. Omdat het materiaal soepel is, passen de doppen om meerdere maten (bijvoorbeeld 12-13 mm en 14-15 mm).

  Stoelpootdoppen ombuis met vervangbaar vilt:
  Deze doppen zijn uitgevoerd met een maatvaste schacht. Ze passen daardoor uitsluitend om volledig cilindrische poten en ook uitsluitend om exact de maatvariant waarvoor ze geschikt zijn. Om de montage iets te vereenvoudigen kun je de poot vooraf insmeren met wat vaseline. 

  Stoelpootdoppen ombuis vierkant, rechthoekig en ovaal:
  Ook voor deze doppen geldt dat de schacht maatvast is en daarom alleen past om een poot met de exacte maat en vorm die wordt omschreven.

  Een uitgebreide toelichting voor de montage van de verschillende producten vind je op de productpagina's onder het tabje “Montage”

  Ben je onzeker over het kiezen van de juiste manier van monteren? Neem even contact met ons op! We kunnen je dan wellicht een wat meer uitgebreide toelichting geven.