Meten en monteren

Bij het overwegen van de aanschaf van een vloerglijder is het uiterst belangrijk dat je de juiste kiest door de exacte afmetingen van de stoel op te meten. Zelfs een verschil van slechts één millimeter, kan leiden tot problemen waarbij de vloerglijder niet goed past. Een te grote glijder kan resulteren in wiebelen of instabiliteit van de stoel, of kan er zelfs uitvallen. Aan de andere kant kan het kiezen van een te kleine vloerglijder leiden tot breuk of zelfs het onmogelijk maken van montage. Lees verder om meer te weten te komen over het nauwkeurig opmeten van stoelpoten, zodat je er zeker van bent dat je de perfecte vloerglijder hebt!

Meten

Wat heb je nodig?

Om de afmetingen van een stoel op te meten is een schuifmaat ideaal. Hiermee kun je eenvoudig de diameter van stoelpoten, de binnenste en buitenste buisdiameters opmeten. Mocht je deze niet bij de hand hebben, dan is een flexibel meetlint een geschikt alternatief. Bij het gebruik van een meetlint is het belangrijk om nauwkeurig te meten, vooral bij het bepalen van de omtrek van stoelpoten. Een nauwkeurige meting zorgt ervoor dat de vloerglijder goed op de stoelpoot past, waardoor de stoel stabiel staat.

Hieronder vind je welke afmetingen je nodig hebt voor onze verschillende soorten meubelglijders:

  • Zelfklevende viltglijders: diameter van de stoelpoot
  • Glijders met schroef: diameter van de stoelpoot en het middelpunt
  • Schroefdraad bevestiging: diameter van het gat
  • Glijders met spijker: diameter van de stoelpoot en het middelpunt
  • Zelfklemmende glijders: buitendiameter van de buis en indien nodig binnendiameter van het boorgat
  • Ombuis glijders: buitendiameter van de buis en bij schuin staande stoelpoten de extra hoek
  • Inbuis glijders: inwendige diameter
  • Stift bevestiging: aansluitmaat en afmetingen van het gat
  • Pop nagel: afmetingen van de stoelpoot

Hoe bepaal je de hoek bij schuin staande stoelpoten?

Bij stoelen met schuinstaande poten is het cruciaal om de hoek van de poten te meten voor optimale stabiliteit van de stoel. Hiervoor kun je een geodriehoek gebruiken. Plaats de geodriehoek nu in het midden, met het punt 0 tegen de stoelpoot. Vervolgens kun je de hoek aflezen in het bovenste gedeelte van de driehoek.

Hoe bepaal je het middelpunt onder een stoelpoot? 

Om er zeker van te zijn dat je vloerglijder maximaal bijdraagt aan de stabiliteit van je stoelpoot, is het belangrijk dat deze zo centraal mogelijk onder de poot gemonteerd wordt. Bij een stoelpoot met een ronde vorm meet je eenvoudig de diameter en neem je de helft hiervan. Voor stoelpoten met een vierkante of rechthoekige vorm meet je zowel de lengte als de breedte en neem je de helft van beide afmetingen.

Hoe meet je de diameter van een stoelpoot?

Voor het opmeten van de diameter kun je een schuifmaat, een meetlint of onze meethulp voor de buitendiameter gebruiken. Zorg ervoor dat je de afgelezen maat op het meetinstrument markeert of noteert, zodat je zeker bent van het selecteren van de juiste maat. Daarnaast kun je de diameter ook bepalen aan de hand van de omtrek. Deze is eenvoudig te berekenen met de formule: diameter = omtrek : pi.

De diameter berekenen
Wil je de uitwendige diameter van jouw poot berekenen? Je kunt de diameter van de poot met de onderstaande tool eenvoudig bepalen. Vul de omtrek in en de uitwendige diameter wordt voor je uitgerekend!

Hoe bepaal je de schroefdraadmaat?

Bij sommige stalen stoelen is er schroefdraad in de stoelpoot aanwezig. Om de geschikte schroefdraad glijder te vinden, dien je eerst de juiste schroefdraadmaat vast te stellen. Meet de diameter van het gat waar de schroefdraad in gedraaid wordt. In het geval van metrische schroeven zal de gemeten waarde net iets onder de M-maat liggen, zo heeft een M8 schroef een diameter van 7,8 mm.

Monteren

Wat heb ik nodig om de vloerglijders onder de poten te monteren?

Voor het plaatsen van de vloerglijders onder de stoelpoten heb je montage gereedschap nodig, zoals een schroevendraaier, metaalboor of hamer, afhankelijk van het type stoelpoot en vloerglijder

Zorg ervoor dat je bij houten poten de juiste schroeven gebruikt. Voor metalen stoelpoten kan het nodig zijn om gaten te boren voor de schroeven. In bepaalde gevallen, zoals bij zelfklevende vloerglijders, is geen speciaal gereedschap nodig; verwijder eenvoudig het beschermende papier van de kleefzijde en druk de glijders stevig op de stoelpoten.

Hoe monteer ik een vloerglijder onder een meubelpoot?

Zorg er bij het monteren van de vloerbeschermers voor dat je de montage instructies, zoals vermeld op de productpagina, opvolgt. Hier vind je specifieke aanwijzingen voor het monteren van onze vloerglijders. Op die manier ben je verzekerd van een juiste en probleemloze installatie.

Heb je nog vragen over het opmeten of monteren van de vloerglijders? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice staat voor je klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste vloerbeschermers voor jouw meubelpoten!